Olu izslēgšanas diēta

Ja no uztura jāizslēdz olas...

Uzturzinātnes maģistres Zanes Mellumas materiāls
Tā kā vistu olu alerģijas gadījumā novēro krusteniskās reakcijas ar citu putnu olām, visbiežāk no uztura jāizslēdz arī tītaru, pīļu, zosu, paipalu olas. Nelielai daļai pacientu novēro alerģisku reakciju arī uz vistas un tītara gaļu, tāpēc vismaz sākotnēji, no uztura jāizslēdz arī šī gaļa. 

Pārrunājiet ar ārstu:
- vai Jūsu bērnam no uztura jāizslēdz arī citu putnu olas, kā arī putnu gaļa (vistas, tītara u.c.)?
- vai drīkstiet olu ēst apstrādātā (ceptā, vārītā) veidā?
- cik ilgi no uztura būs jāizslēdz un kad/vai uzturā pakāpeniski varēs atkal iekļaut olas un to saturošus produktus?

Kuri produkti satur olu? 

Olas atrodamas daudzu produktu sastāvā, piemēram, konditorejas izstrādājumos (kūkās, cepumos), dažādos saldajos desertos (pudiņos, crem brule, tiramisu), saldumos (šokolādes konfektēs, augļu pastilās, karamelēs, šokolādes batoniņos), gaļas izstrādājumos, pastā (olu nūdeles), majonēzē, dažos maizes izstrādājumos, atsevišķos piena izstrādājumos (dažās siera šķirnēs, mājās gatavotā saldējumā) un virknē citu produktu.
Lai pārliecinātos vai produkts nesatur olu vai tās sastāvdaļas, vienmēr izlasiet produkta sastāvu, kas norādīts tā etiķetē. Lasiet etiķetes arī tiem produktiem, kurus pērkat bieži, jo ražotājs mēdz mainīt produkta sastāvu.
Ja ārsts ieteicis izslēgt no uztura visus olu saturošus produktus, tad nelietojiet uzturā produktus, kuru sastāvā minēts sekojošais:
- ola
- olu pulveris
- olas baltums
- olas dzeltenums
- olas olbaltums, proteīns
- olas albumīns
- lecitīns (jeb E322), iegūts no olas vai sojas
- ovalbumīns
- globulīns
- ovomucīns
- vitelīns/ovovitelīns
- lizozīms (var tikt iegūts no olas vai sojas)
Kā aizvietot uzturvielas, ko nesaņemam, no uztura izslēdzot olas? 
Nepieciešamās uzturvielas Alternatīvie uzturvielu avoti
Olbaltumvielas Govs piens, soja, gaļa, zivis, putnu gaļa, rieksti, sēklas, pākšaugi.
Vitamīns B12 Gaļa, zivis, putnu gaļa, govs piens, īpaši bagātinātie „piena” dzērieni, sojas produkti.
Selēns Brazīlijas rieksti, liellopu gaļa, vistas gaļa, tītara gaļa, zivis.
Vitamīns B2 Govs piens, gaļa, īpaši bagātināti graudaugi un graudaugu pārslas, tumši zaļo lapu dārzeņi.
Biotīns Aknas, soja, pilngraudi, tumši zaļo lapu dārzeņi
Vitamīns B5 Govs piens, dārzeņi, pilngraudi, gaļa, zivis, pākšaugi.
Kā aizvietot olas, gatavojot ēdienu?
Izvēloties olu aizvietotājus, ņemiet vērā, kāda bijusi olas funkcija attiecīgā produktā. 

Ja nepieciešama saistviela, tad olu var aizvietot ar agar-agaru vai zirņu miltiem. Piemēram, gatavojot rīvētu dārzeņu plācenīšus, olas vietā var lietot zirņu miltus.

Gatavojot, piemēram, pankūku mīklu var izmantot augu pienu un dažas ēdamkarotes eļļas, ļaujot miltiem uzbriest 15-20 min. Kēksos un citos mīklas izstrādājumos var izmantot ābolu biezeni vai mīkstu banānu (katras olas vietā pievienojot aptuveni 1/4 glāzes biezeņa), vai blenderētas žāvētas plūmes ar šķipsniņu cepamā pulvera. 

Ja receptē svarīgs ir olas dzeltenuma radītā krāsa, tā vietā var izmantot šķipsniņu kurkumas. 

Pankūkās, maizē, mafinos vai vafelēs, olas var aizvietot ar ūdenī uzbriedinātām linsēklām vai čia sēklām (1 olu aizvieto ar 1 tējk. linsēklu vai čia sēklu (apm. 7 g), kas uzbriedinātas 3 ēdamkarotēs ūdens (apm. 45g).

Lai Jūsu vai Jūsu bērna uzturs būtu pilnvērtīgs arī nelietojot olas un putnu gaļu, ieteicams konsultēties ar ārstu – dietologu vai uztura speciālistu.
Share by: